Competitivitatea pe piață în domenii care au rolul de a maximiza siguranța este o realitate iminentă, menită să ofere tuturor clienților sau utilizatorilor oferte diferențiate, pliate pe propriile nevoi. În același timp, viziunile alternative ale companiilor asupra propriilor produse sau servicii oferite generează varietate, coerență, dar și inovație acolo unde chiar și cele mai rigide standarde de siguranță există. Generarea unor repere de referință în industrii cu impact social major a reprezentat principalul punct de plecare al Organizației Internaționale pentru Standardizare. Aceasta și-a propus, așa cum reiese din propria denumire, să standardizeze acțiunile întreprinse de către companii în vederea maximizării calității și managementului aferent.
Fie că vorbim despre domeniul securității fizice, alimentației, auto sau altele asemenea, standardele de calitate reprezintă un „must” de la care entitățile își construiesc activitatea, fluxurile de producție sau serviciile operaționale. În particular, piața energiei cunoaște de câțiva ani o metamorfozare constantă, aspect generat și de importanța propriu-zisă a a infrastructurii critice aferente. Pornind de la această realitate, realizarea unor lucrări pentru instalații electrice sau de securitate trebuie să se circumscrie multiplelor standarde ISO (9001, 14001, 45001).
Îndeplinirea certificărilor aferente este o dovadă a responsabilităților multiple pe care entitățile în domeniu și le asumă față de mediu, siguranță și calitate. IGF Grup este o companie care prioritizează toate implicațiile enumerate în vederea concretizării unor lucrări calitative, adaptate condițiilor tehnologice în continuă schimbare. În cadrul acestui articol vă vom prezenta informații precise despre standardul ISO 9001 și modul în care IGF Grup își validează imaginea de brand prin oferirea unor servicii sigure, calitative și reziliente.
Aspecte despre standardul ISO 9001: calitate, îmbunătățiri și performanțe
Cerințele clienților, siguranța acestora în situații specifice, raportarea lor la programele de fidelizare, toate aceste elemente reprezintă în mod explicit o preocupare în privința calității. Standardul ISO 9001 promovează o abordare integrată asupra activității companiilor și interacțiunii acestora cu proprii clienți.
Câteva implicații fundamentale sunt:
- Radiografie clară asupra nevoilor și așteptărilor clienților;
- Stabilirea unor direcții clare de dezvoltare la nivel de companie, agreate de către structurile de leadership și management (obiective strategice precise);
- Procese continue de perfecționare, de optimizare a proceselor, de eficientizare;
- Analize sistematice asupra calității și gestionarea inovației;
- Colaborare cu partenerii bazată pe predictibilitate;
- Gestionarea unei imagini pozitive asupra organizației în care reziliența este un punct central.
Managementul calității și ISO 9001 – abordarea IGF Grup
Din caracteristicile expuse anterior concluzionăm faptul că standardul ISO 9001 portretizează un management al calității la nivelul companiilor menit să prioritizeze satisfacția finală a clienților. Atunci când vine vorba despre domeniul energiei electrice și al sistemelor de securitate, această siguranță se traduce prin intermediul binomului siguranță-securitate. Cu toate că cei doi termeni pari foarte asemănători și sunt utilizați deseori în literatură în relație de sinonimie, pentru IGF Grup există o distincție. Implementarea acestui standard implică pe de o parte siguranță și protecție împotriva unor erori de realizare (breșe, condiții vulnerabile) în vederea permanentizării unui sentiment de stabilitate. Pe de altă parte, același standard face referire la procesul de preîntâmpinare, răspuns și reacție în fața unor amenințări concrete, în general proiectate prin prisma unor acțiuni externe. Acest din urmă aspect este securitatea, realizată la superlativ prin intermediul serviciilor IGF Grup.
Prin managementul calității înțelegem o serie de proceduri, protocoale interne și regulamente aplicabile care transformă serviciile oferite în ceea ce noi denumim „experiențe integrate”. Ne asigurăm astfel că urmărim îndeaproape satisfacția clienților, la fel și aprecierea acestora pentru profesionalismul nostru. Minimizarea elementelor de neconformitate în cadrul lucrărilor conduse de către noi are rolul de a valorifica sustenabilitatea materialelor utilizate cât și a unei manopere eficiente.
Impactul asupra mediului și Standardul ISO 14001 – complementaritate în reglementări
Abordările integrate ale companiilor fac referire la acele acțiuni menite să înglobeze o serie de reglementări specifice în propria arie de muncă. În timp ce standardul ISO 9001 face referire la managementul calității și la modul în care entitățile se raportează la piață, ISO 14001 valorifică relația cu mediul înconjurător. În domeniile de activitate ale IGF Grup există o multitudine de riscuri asociate cu implicații ecologice. Acreditarea primită prin respectarea acestui standard ajută entitățile să își desfășoare munca prin respect față de mediu. Materialele, activitățile, resursele, toate elementele angrenate respectă standardul menționat atunci când sunt utilizate de către specialiști IGF Grup. În acest mod ne angajăm să respectăm mediul înconjurător, să îl conservăm pe acesta în toate procesele pe care le realizăm.
Siguranța în muncă și standardul ISO 45001
Indiferent de domeniul de activitate al unei companii, securitatea în muncă este o valoare implicită a entității. Aceasta face referire la modul în care sunt instruiți angajații, la raportarea acestora față de propria muncă pe care o prestează. În special domeniul energetic este un sector în care sănătatea în muncă primează. Obținerea certificărilor ISO și în special, a standardului ISO 45001 denotă un angajament valid al companiei față de respectarea normelor, față de protejarea angajaților.
În același timp, merită să evidențiem faptul că riscurile generate de către activități specifice sunt radiografiate în permanență, asigurând training-uri de specialitate adaptate resursei umane. Cultura siguranței pe care o promovăm nu este doar despre condițiile fizice din timpul realizării sarcinilor de muncă. Este un mod de gândire, o activitate de prevenție atât de necesară pentru a putea proteja angajații și a le oferi condiții facilitate în propria activitate. Complementaritatea dintre prevenție, specializare și deținerea de informații teoretice este o condiție permanentă pentru a face parte din echipa IGF Grup.
Prin respectarea și conformitate cu standardele ISO menționate, IGF Grup își propune să aducă în prim-plan calitate, fiabilitate și eficiență. Aceste standarde sunt menite atât să livreze clienților manopere calitative, cât și să asigure un mediu înconjurător protejat. Din perspectiva resursei umane, ISO 45001 poziționează compania într-o permanentă căutare a siguranței în muncă prin cursuri de specializare, prevenție și reacție rapidă. Mediile de lucru din cadrul acestei companii armonizează două elemente importante: calitatea și siguranța, atât pentru angajat cât și pentru client sau beneficiarii finali. Instalațiile electrice și sistemele de securitate implementate de către IGF Grup răspund solicitărilor de calitate, dar și normelor internaționale care reglementează zona de activitate. Analizele realizate la nivel de management atestă atât încrederea clienților în companie, cât și aprecierea lor față de lucrările finalizate.